Водопідготовка: де її встановлюють

Водопідготовка – це система для обробки води, що дозволяє забезпечити відповідність її якості вимогам технологічних споживачів. Ступінь очищення і застосовувані технології відрізняються, виходячи з об’єкта, де вона застосовується. Розглянемо найбільш поширені сфери, які потребують водопідготовки.

Водопідготовка для котельні

Підготовка води для котельні означає усунення з неї різних домішок, які ускладнюють функціонування і істотно скорочують термін служби нагрівального котла, накопичуючись на його стінках. Нерідко виробники котельного обладнання радять заливати дистильовану воду в систему опалення.

Механічна обробка води, що реалізується в котельні, дозволяє позбутися від зважених нерозчинних частинок, які в ній містяться. До подібних забруднювачів належать, наприклад, іржа, пісок, а також різні тонкодисперсні домішки. В рамках механічної обробки застосовуються такі технології, як відстоювання, а також фільтрація.

При хімічній обробці води різноманітні солі, наявні в її складі, переводяться в нерозчинний осад. Для цього в неї додаються реагенти, які вступають в реакції з даними солями і утворюють нерозчинні сполуки. Також при хімічній підготовці води для системи водяного опалення додатково використовують механічну обробку, під час неї позбавляються від продуктів реакції і можливих залишків реагентів. Крім того, для усунення з води мінеральних солей використовують мембранні технології – воду продавлюють крізь пористі напівпроникні мембрани, що дозволяє видалити з неї практично 100% домішок.

Водопідготовка в котельні.

Ще обробка води для системи опалення в котельнях передбачає очіcтку її від заліза, що можливо за допомогою певних технологій, найбільш популярним з яких є метод іонного обміну.

Який би з перерахованих вище методів водопідготовки не використовувалася протягом значного дозволить значно збільшити термін служби устаткування для котельні, а також підвищити ефективність його роботи.

Водопідготовка для кафе, ресторанів, кав’ярень

Не менш значущою є водопідготовка і в місцях громадського харчування. Це пов’язано з тим, що український ГОСТ 2874-82 регламентує параметри використовуваної в цих закладах води. Крім цього, вода, що надходить з міського водопостачання, нерідко пахне хлором. Солі, що містяться в ній, перешкоджають прозорості льоду, а підвищена жорсткість заважає повноцінному розкриттю смаку приготовлених на ній страв. Якщо у воді присутня залізо, то це надає їй ще більш неприємний присмак. Отже, без застосування систем водопідготовки неможливо якісне ведення ресторанного бізнесу.

Водопідготовка в кафе, ресторані.

Крім поліпшення смакових якостей приготувати страв, очищена вода дозволяє:

  • зменшити витрати на миючі засоби;
  • захистити обладнання від накипу;
  • продовжити термін служби техніки.

Необхідність в проведенні водопідготовки в кафе, ресторанах і кав’ярнях не викликає ніяких сумнівів, адже вона дозволяє не тільки забезпечувати відмінний смак страв, але і підвищувати тривалість експлуатації всього обладнання, що контактує з водою!

Водопідготовка в приватному будинку

Серед переваг водопідготовки в рамках приватного будинку або квартири особливо можна виділити такі:

  • безпечність води, яка застосовується для особистої гігієни.
    Максимальне значення якісна вода має для маленьких дітей, адже вони нерідко ненавмисно ковтають її в процесі купання. Крім того, очищена вода дозволяє позбутися від сухості шкіри і запалень на ній, а також від ламкості волосся;
  • спрощення процесу збирання.
    Чиста вода – запорука сяючою сантехніки без іржі і нальоту і захист плитки від освіти на ній патьоків;
  • економія.
    Безумовно, високоякісна система очищення води потребуватиме фінансових вкладень, але цінність, яку він принесе в вашу родину, виявиться значно більше. Крім раніше зазначених переваг, очищена вода оберігає вашу техніку, сантехніку і труби від освіти на них нальоту, продовжуючи таким чином їх термін служби, а також вона підвищує ефективність мила, порошку, засоби для миття посуду, істотно скорочуючи обсяги їх використання.

Водопідготовка в приватному будинку.

З метою підготовки води для домашнього використання застосовуються різні підходи, розглянемо найбільш поширені з них:

Механічна очистка

Для неї застосовується фільтр з сіточкою. Виходячи з розміру отворів, він придатний для різних ступенів очищення: ультратонкого (бактерії і частинки величиною менше 0,5 мкм), тонкого (частки величиною від 0,5 до 5 мкм), а також грубого (пісок, частинки іржі величиною 5-500 мкм).

Очищення сорбційними фільтрами

Стандартно в їх складі присутній вугілля активоване. Завдяки йому вода очищається від хлору і різної органіки, але в ній продовжує залишатися велика частина корисних елементів.

Очищення іонними або ж іонообмінними фільтрами.

Вони суттєво пом’якшують воду, усуваючи з неї іони важких металів.

Зворотний осмос.

Основним в даному багатоступінчатому фільтрі є напівпроникна мембрана. Вона гарантує найвищу ступінь очищення води – не менше 98%. Через мембрану, кожна пора якої розміром в 1 Ангстрем, проходять тільки молекули води. Всі домішки: важкі метали, органічні та неорганічні сполуки, бактерії, віруси – фільтруються. На виході виходить майже дистильована вода, з тією лише різницею, що вона зберігає свої смакові якості, так як в ній залишаються розчинені гази.

Зворотній осмос в будинку.

Складно переоцінити значення очищеної води для домашнього використання, тому підходити до питання водопідготовки потрібно максимально відповідально, адже тільки якісне обладнання дозволить зробити процес очищення по-справжньому ефективним! Аналогічні вимоги до якості застосовуються і для систем очищення води, які застосовуються в котельних, а також ресторанах, кафе і кав’ярнях.

Варто звернути увагу на обладнання від перевірених часом виробників, наприклад, BWT і Ecosoft . Широкий асортимент продукції для систем водопідготовки дозволить підібрати, обладнання максимально підходяще до конкретних особливостей води і планованої сфері застосування.

Залишити коментар