Зробили ремонт, придбали квартиру і не знаєте, яку кухню краще вибрати? Ми допоможемо зупинитися на самому привабливому і практичному варіанті та врахувати нюанси при плануванні кухонного простору.
Зміст:
Стиль майбутньої кухні
Допоможіть своїм ідеям знайти форму. Мрійте та втілюйте! Подобаються традиційні форми і безліч видимих ящиків? Або вам ближче сучасний підхід з прихованими функціями і мінімалістичним дизайном? Хочете створити унікальну кухню, яка буде містити кращі рішення з цих концепцій?
Замір кухні
Перед тим як розпочати планування кухні, з’ясуйте габарити приміщення. Для цього необхідно зробити відповідні виміри самостійно або викликати професійного замірника. Підійти до цього питання потрібно грамотно і приділити цьому достатньо часу, щоб зробити все точно, інакше ви можете втратити безліч нюансів, які згодом вплинуть на функціональність і розміщення кухонного гарнітура. В Україні надасть поради по правильному виконанню замірів кухні інтернет магазин ROOM AK (шоурум в м. Київ).
Схема 1
Спочатку виміряйте довжину стін і висоту стелі. Це основні параметри вашої кімнати. Потім дізнайтеся відстань між дверима і вікном, а також до кутів, підлоги і стелі приміщення. Врахуйте довжину і висоту підвіконня, а також наявність дверного облицювання.
Ще один важливий нюанс — розташування комунікацій, вентиляції, труб опалення і водопостачання, розеток і вимикачів. Якщо ви плануєте виконувати сантехнічні роботи або електромонтаж, то враховуйте можливі зміни
Схема 2
Крім габаритів приміщення важливу роль відіграють розміри майбутньої стільниці. Вимірювати її краще уздовж стіни, починаючи від однієї і тієї ж точки. Першим ділом дізнайтеся довжину стільниці від кута, де вона примикає до стіни.
Ще один параметр – глибина робочої зони. Замір також починається від стіни. Не забудьте врахувати виступ – краще додати до отриманого розміру 15 мм. Хочете кухонний острів або окрему стільницю? Починайте заміри з одного кінця і просто додайте 30 мм на виступ.
Планування
Подумайте про те, як ви звикли проводити час на кухні і готувати? Пам’ятайте про три робочі зони, в яких відбуваються приготування їжі, зберігання і миття посуду? Вони утворюють так званий робочий трикутник. Він може бути різним – все буде залежати від габаритів приміщення і можливостей планування. Нижче ви знайдете найпоширеніші варіанти зручного розміщення робочих зон.
L-образна, чи кутова
Якщо приміщення квадратне або не дуже витягнуте, то ця форма підійде найкраще. Вона дозволить оптимізувати робочий простір, в якому зможуть комфортно розміститися відразу кілька людей. Якщо правильно розмістити L-подібну кухню, то ви отримаєте 3 функціональні зони: зберігання, мийки і готування, між якими можна вільно і швидко переміщатися.
П-подібна
Якщо площі достатньо, то таке планування дозволить збільшити зону зберігання і розмістити більше шаф для побутової техніки та зберігання. Відстань між паралельними меблевими гарнітурами не повинно перевищувати 2,5 м. В іншому випадку це викличе незручність при переміщенні між робочими зонами, і готування буде займати у вас більше часу.
Лінійна
Якщо ви думаєте, як правильно вибрати кухню для маленької кімнати, то вам точно підійде така планування. Необхідно розмежувати зони під зберігання (холодильник і шафи), приготування їжі (плита чи варильна панель і робочі поверхні) і миття. Звільнити максимум простору у вузькій кімнаті допоможе розкладний або відкидний стіл, який можна поставити біля протилежної стіни. Велику частину часу він в складеному стані буде виконувати функцію стелажа. Також ви можете використовувати стільці, які заощадять вам простір, і завжди будуть готові швидко розмістити всіх ваших гостей.
Острівна і півострівна
Якщо ви думаєте, яку вибрати кухню для великого приміщення, то придивіться до такого планування. Цей варіант передбачає винесення острівця зі стільницею з мийкою або плитою. При півострівному плануванні функцію острівця виконує барна стійка. Додаткова зона може бути будь-якою і залежить тільки від вашої фантазії. Оптимальною довжиною такого острова вважається 120-180 см. див. Зазвичай це 2 або 3 стандартних квадратних модуля, сполучені між собою. Заздалегідь продумайте, як саме ви забезпечите підключення техніки або миття.
Дворядна
Цей варіант нагадує П-подібну кухню. Він дозволить використовувати просторе і витягнуте приміщення по максимуму. Оптимальною відстанню між рядами вважається 1,5 метра. Якщо воно буде менше 1,2 м, то це викличе дискомфорт під час готування, особливо при наявності в приміщенні великої кількості людей, а також може утруднити відкривання кухонних шаф. Щоб зробити простір комфортним, додайте з одного боку холодильник і робочу поверхню, а з іншого – варильну панель, духовку, мийку та іншу побутову техніку. Подумайте, де ви будете розміщувати обідню зону. В цьому вам зможуть допомогти відкидні столи, які кріпляться до стіни і займають мінімум місця.
Технічні особливості планування кухні
Якщо ви плануєте кухню самостійно, зверніть увагу на технічні моменти, які є запорукою зручної й безпечної кухні. При правильній організації простору ви будете використовувати максимум функціоналу вашої кухні і отримувати задоволення від процесу приготування їжі.
Зверніть увагу на наступне:
- Відмінне місце для готування – стільниця між раковиною і плитою. Для того щоб вам було максимально комфортно, досить робочої зони довжиною 80 см.
- Якщо у вас дворядна кухня, то простір між сторонами кухні повинно бути достатнім для одночасного відкриття протилежних шаф.
- Бажано, щоб відстань між верхніми і нижніми рядами було не менше 55 см. Це необхідно, якщо ви хочете використовувати всю глибину стільниці до самої стіни.
- Продумайте місце поруч з плитою, куди б ви змогли поставити гарячу посуд після і під час готування.
- Висота розміщення витяжки залежить від типу варильної панелі або плити. Зазвичай інструкції по установці приладу містять всю необхідну інформацію.
- Хочете, щоб крайні ящики відкривалися вільно? Відокремте шафа від стіни декоративною планкою 5см.
- Щоб уникнути перенесення гарячих каструль над підлогою, розташуйте мийку і плиту на одній лінії.
Не варто:
- розміщувати раковину біля бокової стіни або в кінці гарнітура. Це порушує робочий трикутник і значно скорочує простір для діяльності;
- розміщувати раковину біля вікна, яке відкривається всередину. Стулки конструкції можуть зачіпати змішувач. Однак, якщо ви зможете вирішити цю проблему, то подібне розташування дозволить мити посуд і овочі з прекрасним видом на вулицю;
- встановлювати духовку поруч зі стіною або в кутку. Таке розміщення також порушує робочий трикутник і може блокувати повне відкривання ящиків і дверей нижніх і верхніх шаф.
Продумайте розташування розеток
Хочете використовувати вбудовану техніку? Варто подумати про розташування розеток, вимикачів і сантехнічних приладів на кухні. Рекомендована схема прихованої прокладки проводів. Вона може змінюватися в залежності від обраного дизайну.
Як організувати простір на кухні
Після приготування їжі на кухні часто залишається безлад. Легше підтримувати чистоту буде, при розміщенні миючих засобів і текстилю для прибирання у високій шафі. Хороший варіант для зберігання олії, круп і навіть побутової техніки — висока і глибока шафа.
Щоб швидко сервірувати стіл, тримайте всі потрібні предмети і аксесуари в одному місці. Це спростить доступ до них і скоротить час, який ви витрачаєте на пошук необхідного. Висувні широкі ящики в підлогових шафах можна використовувати для зберігання тарілок і столових приладів. Для розміщення келихів, чашок і банок підійдуть навісні модулі. Бажано розмістити цю зону недалеко від мийки. Так ви зможете швидко розставити посуд по місцях після свята або обіду.
Не знаєте, куди помістити великі кухонні приналежності та каструлі? Нижні глибокі шафи ідеально підійдуть для цього. Особливо зручно для цих цілей використовувати кутові моделі.
Шафа під мийкою – прекрасне місце для розміщення сміттєвого відра. Бажано розташувати цю зону по сусідству з посудомийною машиною. В зоні під варильною панеллю можна розмістити лопатки та інші пристосування, які необхідні для готування. Якщо у вас декілька висувних ящиків, то нижній підійде для зберігання каструль, сковорідок і іншої великої посуду, яку ви застосовуєте при приготуванні їжі.
Шафа повинна знаходитися на оптимальній висоті. Ідеально, якщо вам не доведеться нахилятися або сідати, щоб витягнути деко або перевірити готовність пирога. Тому дуже зручно, коли духова шафа розташована у високій шафі.
Розміщення холодильника може бути будь-яким. Вбудовувані холодильники завжди вдало вписуються в загальний інтер’єр кухні. Вибір завжди залишається за вами!